Rodzaje stali szlachetnej
Stal szlachetna bywa potocznie określana jako „stal nierdzewna„. Pod pojęciem stali szlachetnej kryją się rodzaje stali o wysokim stopniu czystości, wytapiane w specjalnej technologii. Stężenie pierwiastków stopowych i tym samym rodzaj stali określają normy: amerykańska AISI, niemiecka DIN czy europejska EN 10088.
Jako wyznacznik przyjmiemy powszechnie stosowaną normę AISI. Najczęściej używanymi do produkcji wyposażenia sanitarnego gatunkami stali szlachetnej są:
- AISI 430, czyli stal chromowa:
- dobra odporność na korozję
- bardzo twarda
- gładka powierzchnia, łatwa do czyszczenia
- magnetyczna
- AISI 304, czyli stal chromowo-niklowa V2A
- dobra odporność na korozję
- dodatek niklu wynosi 8-10%, co podnosi odporność na korozję
- niemagnetyczna
- AISI 316L, czyli stal chromowo-niklowo-molibdenowa V4A
- bardzo dobra odporność na korozję
- dodatek molibdenu V4A znacząco podnosi odporność na korozję, w związku z czym polecana jest do środowisk o zwiększonej ilości tlenków siarki i chlorków
- niemagnetyczna