Przyczyny korodowania stali szlachetnej. Dlaczego czyszczenie stali jest tak ważne?
Stal szlachetna jest materiałem odpornym na korozję. Zdarza się jednak, że występuje zjawisko korozji lokalnej. W przypadku urządzeń sanitarnych najczęściej mamy do czynienia ze zjawiskiem korozji wżerowej (związanej z miejscowym uszkodzeniem warstwy ochronnej) lub korozji szczelinowej (wynikającej ze zróżnicowanego natleniania). Korozja wżerowa najczęściej wynika z agresywności otoczenia, tj. może być spowodowana używaniem agresywnych środków czyszczących lub szorowaniem powierzchni stalowych nieodpowiednimi czyścikami. Przyczyną jej powstawania może być także np. obecność chloru w pomieszczeniu, w którym znajduje się stalowy sprzęt (na basenach lub pływalniach).

Stal jest materiałem łatwym w utrzymaniu w czystości i aby długo służyła, trzeba o nią dbać. Wspomnieliśmy już o warstwie tlenkowej, występującej na stali szlachetnej. Brak prawidłowych procedur sprzątania lub nieprzestrzeganie ich może spowodować trwałe uszkodzenie ochronnej warstwy tlenkowej, co przyczynia się do powstawania odbarwień i korozji. Należy uczulić osoby sprzątające, aby regularnie czyściły stalowe wyposażenie i tym samym zadbać, by miały na wyposażeniu właściwe środki myjące. Na etykietach niektórych środków czyszczących producenci wyraźnie zaznaczają, że nie należy ich stosować do powierzchni stalowych, chromowanych, niklowanych, gdyż mogą je uszkadzać.


